Λάρισα : Ένα ράντζο με άλογα δίπλα στην πόλη

Ποιος θα το πίστευε πως ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο της Λάρισας βρίσκεται ένα ράντζο με άλογα. Ένας χώρος που θυμίζει κάτι από «Άγρια Δύση» αλλά και μας μεταφέρει στην ιστορία της Θεσσαλίας. Στη Θεσσαλία που αναπτύχθηκαν αυτόχθονες φυλές ιπποειδών.

Ο Τάσος εργάζεται στο Δημόσιο ενώ  ο Αλέξης στον ιδιωτικό τομέα. Η ενασχόλησή τους με τα άλογα τους οδήγησε στη δημιουργία του συγκεκριμένου χώρου το καλοκαίρι του 2010. Με ένα άλογο στην αρχή και με εγκαταστάσεις σχετικά μικρές. Με το χρόνο όμως τα άλογα αυξήθηκαν και οι εγκαταστάσεις επεκτάθηκαν.

Τί τους οδήγησε στη δημιουργία του συγκεκριμένου χώρου; Τι άλλο από την αγάπη τους για τα άλογα η οποία πηγάζει από τα παιδικά τους χρόνια. Οι παππούδες τους ζούσαν στα ορεινά χωριά της Δρακότρυπας και της Βραγκιανάς και στο σπίτι πάντα υπήρχαν άλογα. Εξάλλου ήταν και το μοναδικό μέσο μεταφοράς ενώ τα χρησιμοποιούσαν και σε διάφορες άλλες εργασίες. Οι καλοκαιρινές διακοπές των δύο παιδιών τότε ήταν και ο χρόνος για να έρθουν σε επαφή με τα ζώα. Για να γίνει στη συνέχεια η διασκέδασή τους, η αγάπη τους.

Στον χώρο που δημιούργησαν με πολύ μεράκι δίπλα στο Νέο Κοιμητήριο Λάρισας στην περιοχή του Αγίου Τρύφωνα Φιλιππουπόλεως στεγάζονται σήμερα έξι άλογα. Οι στάβλοι τους φιλοξενούν τον Γιώργη, καθαρόαιμο Αραβικής φυλής, τη Μύδια, καθαρόαιμο Αραβικής φυλής, τη Νόρα, ημίαιμο Ισπανικό με Ζακυνθινό, τον Αλέξανδρο, ημίαιμο Σερβίας και Βουλγαρίας, τον Δία, ημίαιμο Θεσσαλικό με Πίνδου και τον Αρμάν, καθαρόαιμο Θεσσαλικό.

Ψυχική και πνευματική ισορροπία προσφέρει η επαφή με το άλογο

Στο ερώτημα αν πρόκειται για ένα ακριβό χόμπι, ο Τάσος αναφέρει στο 6 Days ότι «η ενασχόληση με το άλογο έχει τρία σκέλη.

Αρχικά η Αγορά αλόγου. Πρόκειται για ένα εύρος τιμών πολύ μεγάλο καθώς ανάλογα με τις απαιτήσεις που επιθυμείς κυμαίνεται και η τιμή. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ένα άλογο της ίδιας φυλής (Θεσσαλικό) μπορεί η τιμή του να κυμαίνεται από 200 ευρώ μέχρι 2.000 ευρώ. Εξαρτάται πρώτα απ΄ όλα από τη φυλή, την ηλικία, το φύλο, το χαρακτήρα, την εκπαίδευσή του, εάν είναι πιστοποιημένο και πολλά άλλα. Γενικότερα, όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και στην αγορά των αλόγων οι τιμές έχουν πιεστεί αρκετά και δύναται να αγοράσεις σχετικά φθηνά άλογο της αρεσκείας σου.

Έπειτα η αγορά εξοπλισμού. Πρόκειται για τον πάγιο εξοπλισμό του αλόγου και του αναβάτη, τα οποία με σωστή συντήρηση αντέχουν πολλά χρόνια. Περίπου με 1.000 ευρώ αγοράζεις πλήρη εξοπλισμό καλής ποιότητας.

Τέλος η διατροφή – συντήρηση του αλόγου. Γενικότερα δεν έχει ιδιαίτερο κόστος, θα έλεγα πολύ λιγότερο από ένα πακέτο τσιγάρα ή έναν καφέ την ημέρα. Φυσικά υπάρχουν άλογα που έχουν μεγάλες διατροφικές ανάγκες και άλλα που έχουν πολύ μικρότερες. Όπως επίσης εξαρτάται εάν το άλογο είναι μόνιμα σταβλισμένο (χρειάζεται μόνιμα φροντίδα και τροφή) ενώ εάν βοσκάει τους περισσότερους μήνες σε κάποιο λιβάδι δεν έχει το παραμικρό κόστος διατροφής.

Τελειώνοντας τις δουλειές τους, αφήνοντας πίσω το γραφείο ανοίγουν την πόρτα του στάβλου και πραγματοποιούν απόδραση από την καθημερινότητα. «Μας προσφέρει διασκέδαση, είναι το χόμπι μας και αποτελεί απόδραση από την καθημερινότητα καθώς όταν ιππεύεις ή βρίσκεσαι με το άλογο είσαι απόλυτα απορροφημένος», σημειώνει ο Τάσος.

Οι εξορμήσεις τους όμως δεν περιορίζονται μόνο γύρω από την πόλη. Κάνουν εκδρομές που οργανώνουν μόνοι τους ή με ολιγομελή παρέα, συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μετά από πρόσκληση του εκάστοτε συλλόγου ανά την Ελλάδα.

Ο ήλιος πλησιάζει στη Δύση του, μας αποχαιρετούν καλπάζοντας στους αγρούς. Η επαφή με το άλογο προσφέρει σε όλους ψυχική και πνευματική ισορροπία.