Παχαίνει τελικά το ψωμί;

Οι υδατάνθρακες αποτελούν ένα εξαιρετικά παρεξηγημένο μακροθρεπτικό συστατικό της διατροφής μας το οποίο πολλοί, ίσως και εσύ ακόμα, είναι αυτοί που αρνούνται να το συμπεριλάβουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο για πολλούς και διαφόρους λόγους με κυριότερο και συχνότερο αυτόν σύμφωνα με τον οποίο γενικά και αόριστα «το ψωμί παχαίνει». ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ!

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε τη μεσογειακή διατροφή ως No1 διατροφικό μοντέλο διακεκριμένο και αποδεκτό από την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα για τον γενικό υγιή πληθυσμό, αλλά και ενδεδειγμένο για την αντιμετώπιση των περισσότερων παθολογικών καταστάσεων με ορισμένες και συγκεκριμένες παραλλαγές φυσικά, καθώς η κάθε πάθηση και ο εκάστοτε παθών χρήζουν ιδιαίτερης προσέγγισης  και εξατομικευμένης αντιμετώπισης . Στη βάση του συγκεκριμένου διατροφικού μοντέλου λοιπόν (της γνωστής πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής) ανήκουν τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, το κάλιο και πολλά άλλα. Αυτά είναι τα αμυλούχα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά ωστόσο εμείς θα σταθούμε στα αμυλούχα, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αναμφισβήτητα πλέον αποδεκτό, κι από τον πιο ελάχιστα νοήμων και σώας τας φρένας άνθρωπο, ότι είναι ευεργετικά για τον οργανισμό.

Επίσης σύμφωνα με τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες από τους αρμόδιους παγκόσμιους φορείς (WHO, FAO, EFSA κτλ.) για την ημερήσια κατανάλωση υδατανθράκων, αυτή θα πρέπει να κυμαίνεται στο 45-60% των Ημερήσιων Θερμιδικών Αναγκών (ΗΘΑ) για το γενικό πληθυσμό, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ατόμου, και μάλιστα στους αθλητές το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 70% των ΗΘΑ. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ημερήσιων καταναλισκόμενων υδατανθράκων θα πρέπει να καταλαμβάνουν οι φυτικές ίνες, καθώς η Ημερήσια Τιμή Αναφοράς για μία δίαιτα 2000 Kcal (θερμίδες) ενός μέσου υγιούς ατόμου είναι τουλάχιστον 25 γραμμάρια διαιτητικών ινών ή ακόμα καλύτερα 12,5 γραμμάρια ανά 1000 Kcal, ενώ η κατανάλωση σακχάρων θα πρέπει να περιορίζεται στο 10% των ΗΘΑ.

 

Παράλληλα σε επίπεδο μεταβολισμού, οι υδατάνθρακες αποτελούν την πρώτη διαθέσιμη πηγή ενέργειας αλλά και το πιο αποτελεσματικό καύσιμο του οργανισμού για την οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα η κύρια υδατανθρακική πηγή ενέργειας για τη σωματική δραστηριότητα είναι το γνωστό, σε όλους όσους ασχολούνται με οποιαδήποτε μορφή άσκησης, μυϊκό γλυκογόνο. Για να είναι λοιπόν γεμάτες οι αποθήκες του μυϊκού γλυκογόνου σου και να είναι αυτό διαθέσιμο να χρησιμοποιηθεί μέσω συγκεκριμένων μεταβολικών οδών από τον οργανισμό σου, πρέπει πρώτα εσύ που ασκείσαι να φροντίσεις να καταναλώσεις τις κατάλληλες ποσότητες ποιοτικών υδατανθράκων μέσω της διατροφής σου.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω το να καταναλώνεις ψωμί, ρύζι, μακαρόνια και γενικότερα δημητριακά καλής ποιότητας και στις απαραίτητες για τον οργανισμό σου ποσότητες θεωρείται και είναι περισσότερο απαραίτητο παρά…περιττό. Επομένως η ποιότητα και η σωστή ποσότητα των υδατανθράκων που πρόκειται να καταναλώσεις είναι που θα πρέπει να λάβεις υπόψιν και όχι αυτή καθεαυτή η ενοχοποίηση ολόκληρης της συγκεκριμένης ομάδας τροφίμων, με λανθασμένο επακόλουθο τον αποκλεισμό της από το καθημερινό σου διαιτολόγιο.

Γι’ αυτό λοιπόν πριν πειραματιστείς με οποιοδήποτε άλλο μη αποδεκτό και εγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο ή κάποιο μοντέλο που είναι ακόμα υπό συζήτηση, δοκιμή και έρευνα από την επιστημονική κοινότητα που αφορά τον χώρο της Διατροφής, θυμήσου τα παραπάνω και πειραματίσου έστω και για μια φορά με τον υδατάνθρακα και όχι μόνο με ανούσιες υπερπρωτεϊνικές δίαιτες. Γιατί όπως ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο δεν τσουλάει με πετρέλαιο αλλά με την κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα βενζίνης, έτσι και το σώμα σου δε θα τσουλήσει όπως αναμένεις όσα shaker πρωτεΐνης κι αν χτυπήσεις, όσα ασπράδια κι αν φας, αν δεν το γεμίσεις με την κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα υδατάνθρακα.

Σκέψου το, κάν΄το και ίσως να μη χάσεις…

 

Γιώργος Κακούρος