Έντεκα στις 1000 γυναίκες έχουν ΣΕΛ στην Κεντρική Ελλάδα

Έντεκα στις 1000 γυναίκες έχουν ΣΕΛ στην Κεντρική Ελλάδα. Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που επηρεάζει ανθρώπους από όλες τις εθνικότητες, φυλές, φύλο και ηλικία. Η 10η Μαΐου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του ΣΕΛ, με σύνθημα «Παγκόσμια Ημέρα του ΣΕΛ- Ας ενωθούμε για να «τελειώσουμε» τη Νόσο».
Αυτό είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για ένα νόσημα από το οποίο πάσχουν 5.000.000 άτομα παγκοσμίως και περίπου 8.000 άτομα στην Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ρευματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η συχνότητα του ΣΕΛ διαφέρει αρκετά ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και την εθνικότητα. Πρόσφατη μελέτη της Πανεπιστημιακής Ρευματολογικής Κλινικής έδειξε ότι 11 στις 1000 γυναίκες έχουν ΣΕΛ στην Κεντρική Ελλάδα.

Ο ΣΕΛ μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος με οποιονδήποτε τρόπο ανά πάσα στιγμή, συχνά με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Ενώ ο ΣΕΛ δεν γνωρίζει όρια, γνωρίζοντας όλα όσα μπορείτε για τον ΣΕΛ μπορεί να βοηθήσετε στον έλεγχο του αντίκτυπου του στην ζωή εκείνων που υποφέρουν από το νόσημα και των οικογενειών τους.

O ΣΕΛ είναι μια αυτοάνοση ρευματική πάθηση. Στις αυτοάνοσες παθήσεις το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αποδιοργανώνεται με και στρέφεται ενάντια στον εαυτό μας αντί να στρέφεται κατά των μικροβίων και των ιών.

Οι αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις μπορεί να προσβάλλουν, εκτός από αρθρώσεις, και άλλα όργανα του σώματος, όπως τους νεφρούς, τους πνεύμονες, το αίμα, τις αρτηρίες κλπ. Ο ΣΕΛ προσβάλλει κυρίως γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία(12-45 ετών), και προκαλείς πόνους στις αρθρώσεις, κοκκινίλες στο πρόσωπο και το δέρμα, ευαισθησία στον ήλιο (κοκκινίζει αμέσως και νοιώθει φούντωμα με την έκθεση στον ήλιο) και κόπωση. Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να προσβάλλει τους νεφρούς και το αίμα. Η προσβολή των νεφρών φαίνεται μόνο στη γενική ούρων. Η γενική ούρων, μολονότι φτηνή εξέταση, δεν γίνεται συχνά. Η γενική ούρων δίνει πολλές πληροφορίες για την κατάσταση των νεφρών και πρέπει να συνιστάται. Επίσης η προσβολή του αιμοποιητικού στην αρχή δεν προκαλεί συμπτώματα. Φαίνεται όμως στη γενική αίματος.

Δεν υπάρχει μια εξέταση που από μόνη της να μπορεί να οδηγήσει στην διάγνωση του ΣΕΛ και μόνο μέσα από συνδυασμό εργαστηριακών και κλινικών ευρημάτων καταλήγουμε στην διάγνωση. Για να γίνει η διάγνωση πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός από κλινικές εκδηλώσεις και εργαστηριακές εξετάσεις, που περιλαμβάνουν ειδικές ανοσολογικές εξετάσεις, όπως αντιπυρηνικά αντισώματα (ΑΝΑ) και άλλες. Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι εάν κάποια γυναίκα βρεθεί να έχει ΑΝΑ στις εξετάσεις δεν σημαίνει ότι έχει ΣΕΛ. Άτομα με πάθηση του θυροειδή αλλά και υγιή άτομα μπορεί να έχουν ΑΝΑ και το εύρημα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί μαζί με άλλα ευρήματα από τον ειδικό ρευματολόγο. Το Εργαστήριο της Ρευματολογικής Κλινικής ελέγχει με ειδικά τεστ όλα τα αυτοαντισώματα και της ανοσολογικές εξετάσεις που σχετίζονται με το ΣΕΛ και τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα και είναι κέντρο αναφοράς για όλη την Νότιο Ανατολική Ευρώπη (δέχεται δηλαδή δείγματα για έλεγχο από όλη την Ελλάδα και τις χώρες των Βαλκανίων).

Όπως συμβαίνει με όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, όσο πιο νωρίς γίνεται η διάγνωση και εφαρμόζεται η θεραπεία τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία. Γι αυτό χρειάζεται παρακολούθηση των ασθενών με ΣΕΛ από Ρευματολόγο με εμπειρία στα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα.

Η Πανεπιστημιακή Κλινική Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (www.autorheumatology.com), στην οποία Διευθυντής είναι ο κ. Δημήτριος Μπόγδανος,
Αν. Καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων λειτουργεί ειδικό Ιατρείο Συστηματικού Ερυθυματώδους Λύκου (ΣΕΛ) με υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια Παθολογίας-Ρευματολογίας κ. Χριστίνα Κατσιάρη, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα εξειδικευμένου προσωπικού που αφοσιώνεται στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση περιστατικών από τη Θεσσαλία και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας. Το ερευνητικό έργο της ομάδας της κ. Κατσιάρη εστιάζεται στους μηχανισμούς παθογένειας του ΣΕΛ, χρηματοδοτείται από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και βραβεύτηκε πρόσφατα για την αριστεία του στο Πανελλήνιο Πολυθεματικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Παθήσεων, Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας στη Πορταριά του Πηλίου.

Το ιατρείο ΣΕΛ δημιουργήθηκε το 2011 με Διευθυντή Κλινικής, Καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας τον κ. Λάζαρο Σακκά.

Η Κλινική Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας εργάζεται αδιάκοπτα για την πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη θεραπεία ασθενών με αυτοάνοσα ρευματολογικά νοσήματα και συνεργάζεται στενά με συναδέλφους των Νοσοκομείων της περιφέρειας και ιδιώτες ιατρούς συναφών ειδικοτήτων για την αναβάθμιση των παροχόμενων υπηρεσιών υγείας. Σημαντική βαρύτητα δίνεται και στην ενημέρωση και συναίνεση των ασθενών που αποτελούν και ακρογωνιαίο λίθο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της νόσου.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Κλινικής www.autorheumatology.com.

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον ΣΕΛ και την κινητοποίηση για την κατανόηση των προβλημάτων των ασθενών που πάσχουν από ΣΕΛ καλούμαστε όλοι μας να επιδείξουμε ευαισθησία. Στόχος αυτής της παγκόσμιας κινητοποίησης, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, της πολιτείας, αλλά και των ασθενών για την πάθηση.

Παγκόσμια Ημέρα του ΣΕΛ- Ας ενωθούμε για να «τελειώσουμε» τη νόσο», αναφέρει η Ρευματολογική Κλινική του ΠΠΓΝΛ.

Ακολουθήστε το 6days.gr στο Instagram