Ναι! Έχουμε δυσανεξία στα τεστ δυσανεξίας

Το τελευταίο διάστημα δέχομαι ολοένα και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τα γνωστά στο ευρύ κοινό «Τεστ δυσανεξίας». Μάλιστα πολλοί από εκείνους που με ρωτάνε τα έχουν πραγματοποιήσει και αν μη τι άλλο, έχουν καταβάλλει σημαντικά ποσά για την πραγματοποίησή τους, με απώτερο σκοπό την απώλεια βάρους. Ωστόσο φέρω την ευθύνη ως διαιτολόγος-διατροφολόγος να σε ενημερώσω, όπως και εκείνους, ότι αν πρόκειται να καταφύγεις σε κάποια τέτοια μέθοδο καλύτερα να το ξεχάσεις. Επένδυσε τα πολύτιμα χρήματα και τον ακόμα πιο πολύτιμο χρόνο σου σε κάτι έγκυρο και αξιόπιστο.

Τα συγκεκριμένα λοιπόν «θαυματουργά» εργαλεία υπόσχονται απώλεια βάρους, επειδή υποτίθεται αναγνωρίζουν τροφικές αλλεργίες ή υπερευαισθησίες σε διάφορα τρόφιμα. Τα τρόφιμα αυτά υποτίθεται εμποδίζουν το μεταβολισμό και κατά συνέπεια την επιθυμητή απώλεια κιλών.

Όταν τα τεστ ολοκληρώνονται, συνοδεύονται στη συνέχεια από ένα διαιτολόγιο ή ορισμένες διατροφικές συμβουλές. Οι συμβουλές αυτές έχουν σκοπό την απώλεια βάρους, ωστόσο όχι με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Επομένως έχουμε μια διαδικασία η οποία συντελείται από 2 πλήρως αναξιόπιστα βήματα. Στο πρώτο βήμα, τα τεστ «αναγνωρίζουν», ως αλλεργιογόνα ή υπεύθυνα πρόκλησης υπερευαισθησίας, τρόφιμα αρκετά θερμιδογόνα (όπως τυριά, αρκετά λιπαρά κρέατα, τρόφιμα με επεξεργασμένους και απλούς υδατάνθρακες) ακόμα και ολόκληρες τροφικές ομάδες.

Στο δεύτερο, οι διατροφικές συμβουλές που ακολουθούν αποκλείουν τα «διαγεγνωσμένα αλλεργιογόνα» τρόφιμα από το διαιτολόγιο. Μάλιστα για να παραπλανήσουν τους πιο πονηρεμένους και ενημερωμένους στο θέμα των θερμίδων, ίσως αποκλείσουν και ορισμένα λαχανικά τα οποία είναι γνωστό ότι είναι φτωχά σε θερμίδες παρόλα αυτά πολύ θρεπτικά.

Τεστ δυσανεξίας μύθοι και αλήθειες

Ο υποτιθέμενος αλλεργικός ή υπερευαίσθητος σε κάποιο τρόφιμο διαιτώμενος λοιπόν, αρχίζει και προσέχει τα γεύματα του. Όχι, όμως με τη σωστή καθοδήγηση, καθώς ακολουθεί ένα διατροφικό πλάνο το οποίο είναι λανθασμένα σχεδιασμένο. Αποφεύγει, σε μεγάλο βαθμό, συγκεκριμένα θερμιδογόνα τρόφιμα ή και ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Έτσι θέτει τον οργανισμό του σε ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο που είναι και ο μηχανισμός απώλειας βάρους και τελικά χάνει ορισμένα κιλά.

Αυτός είναι και ο σκοπός. Σωστά; Αφού τα «τεστ δυσανεξίας» στοχεύουν αυτό κάθε αυτό στην απώλεια βάρους. Κι όμως, είναι λάθος. Κι αυτό γιατί δεν λαμβάνεται υπόψιν η διατροφική κατάσταση του εκάστοτε διαιτώμενου, παρά μόνο τα κιλά του. Δεν ακολουθείται ένα ενδεδειγμένο πλήρες διατροφικό πλάνο, παρά μόνο ένα πλάνο με μοναδικό στόχο την έλλειψη θερμίδων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν μια πλήρης διατροφική πρόσληψη. Έτσι η συστηματική αποφυγή κάποιων τροφίμων ή χειρότερα ολόκληρων ομάδων τροφίμων οδηγεί σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Τα θρεπτικά αυτά συστατικά πέραν από τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά και το νερό συμπεριλαμβάνουν και τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις και σε βάθος χρόνου, είναι πολύ πιθανόν να προκληθούν προβλήματα υγείας που οφείλονται σε παρατεταμένη έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.

Μη ενδεδειγμένες τεχνικές και μόδα τα τεστ δυσανεξίας

Η αιτιολογία που συνοδεύει την αρνητική και κάθετη αυτή στάση απέναντι στην απάτη των «τεστ δυσανεξίας» έχει μάλιστα και νομική υπόσταση, πέρα από επιστημονική. Μπορεί να σου αναλυθεί εκτενώς, στο παρακάτω έγγραφο του υπουργείου Υγείας  Πάτα ΕΔΩ.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν, δε με εκπλήσσει το γεγονός ότι στην εποχή της υπερπληροφόρησης και του marketing, ένα θέμα υγείας όπως αυτό της τροφικής αλλεργίας και υπερευαισθησίας αποτελεί πηγή εκμετάλλευσης για την πηγή εσόδων. Δυστυχώς τα συμφέροντα παραμένουν συμφέροντα. Ωστόσο η σωστή ενημέρωση του εκάστοτε ενδιαφερόμενου σε συγκεκριμένα θέματα υγείας, είναι αυτή που θα του ανοίξει τα μάτια.

Εκπλήσσομαι όμως, διότι έχει αναρτηθεί υπουργική απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα και μάλιστα εδώ και 2 χρόνια. Και παρά το γεγονός αυτό, συντριπτικό ποσοστό ατόμων τα οποία  απευθύνονται σε εμένα για κάποιο διατροφικό πλάνο για έλεγχο του βάρους τους, δεν ξέρουν ότι τα συγκεκριμένα «θαυματουργά» εργαλεία δεν είναι παρά ένας μύθος.

Συνεπώς για θέματα υγείας που σε αφορούν ενημερώσου και απευθύνσου στον κατάλληλο ειδικό και στις κατάλληλες μεθόδους. Όχι, σε μη ενδεδειγμένες τεχνικές και τάσεις της μόδας.