Στέλιος Κούλογλου: Να γιατί είναι κακιά η ακροδεξιά

Στέλιος Κούλογλου: Να γιατί είναι κακιά η ακροδεξιά. Με αφορμή την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου εξηγεί μέσα από το βιβλίο του «Γιατί μπαμπά είναι κακιά η ακροδεξιά;» τι σημαίνει ακροδεξιά στην πράξη. Ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το βιβλίο του στο πλαίσιο εκδήλωσης την Παρασκευή 3 Μαΐου στη Λάρισα. Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε πέρα από τη στάση των ακροδεξιών ευρωβουλευτών στις κρίσιμες ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα «προσόντα» που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να θέσει υποψηφιότητα ως ευρωβουλευτής, αλλά και στη συνήθεια των κομμάτων να επιλέγουν αναγνωρίσιμους υποψηφίους προερχόμενους από τον καλλιτεχνικό και όχι μόνο χώρο.

Μέσω του βιβλίου του ο Στέλιος Κούλογλου στοχεύει περισσότερο στους νέους, προκειμένου να τους εξηγήσει τι σημαίνει ακροδεξιά στην πράξη. «Μελέτησα τις πληροφορίες που έγιναν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία 5 χρόνια πάνω σε βασικά κρίσιμα θέματα και τη στάση της ακροδεξιάς. Σε όλα αυτά τα θέματα, είτε πρόκειται για τα δικαιώματα των γυναικών, των νέων, το περιβάλλον, τις εργασιακές σχέσεις, η ακροδεξιά ψήφισε επιστροφή στον Μεσαίωνα. Αυτό είναι το θέμα του βιβλίου».

Στη συνέχεια όμως προέκυψε και το «Γιατί μαμά είναι κακιά η ακροδεξιά;» όπως εξήγησε «παρατήρησα μελετώντας τις πληροφορίες, και εξεπλάγην και εγώ από το πόσο μισογύνηδες είναι. Υπάρχει ένας ακροδεξιός βουλευτής που κάθεται με τη Χρυσή Αυγή ο οποίος είπε ότι οι γυναίκες πρέπει να αμείβονται λιγότερο από τους άντρες διότι είναι λιγότερο έξυπνες και πιο αδύναμες» και συνέχισε «με το βιβλίο αυτό κάνω μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, καλώντας τον κόσμο να κατέβει να ψηφίσει, δεν τους λέω τι να ψηφίσουν αλλά τι να μην ψηφίσουν, τους παρακινώ σε έναν διάλογο».

Στο ερώτημα τι θεωρεί πιο επικίνδυνο τη μη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές ή ψήφο στην Ακροδεξιά ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε ότι «αυτό είναι μεταξύ της Σκύλας και της Χάρυβδης, θα προτιμούσα να κατέβουν στις Ευρωεκλογές και να μην ψηφίσουν την Ακροδεξιά, διότι και η συμμετοχή στις εκλογές είναι ένα δημοκρατικό καθήκον αλλά και η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι ένα δημοκρατικό καθήκον».

Ο Στέλιος Κούλογλου και το προφίλ των υποψηφίων

Με αφορμή τη συμμετοχή υποψηφίων που προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, ο ευρωβουλευτής ρωτήθηκε για το τι πρέπει να έχει ένα υποψήφιος ευρωβουλευτής, αν αρκεί μόνο το αναγνωρίσιμος «πρέπει να είναι αδιάφθορος, να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, να έχει αν είναι δυνατόν διεθνή εμπειρία, χωρίς να είναι εντελώς απαραίτητο, να ξέρει ξένες γλώσσες».

Ο Στέλιος Κούλογλου χαρακτήρισε ως δουλείες της πολιτικής την επιλογή των κομμάτων να συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους υποψηφίους που δεν έχουν απαραίτητα το προφίλ που θα έπρεπε να έχει ένας ευρωβουλευτής. «Τώρα όλα τα κόμματα προσπαθούν να προσεγγίσουν ευρύτερα κοινά, με υποψηφιότητες που δεν είναι αναγκαστικά στο προφίλ που σας λέω εγώ, αλλά αυτές είναι δουλείες της πολιτικής. Μου είναι δύσκολο να κάνω συγκεκριμένα σχόλια δεδομένου ότι στο δικό μας ευρωψηφοδέλτιο θα αναφερόμουν αναγκαστικά».

Τον ευρωβουλευτή προλόγισε στην εκδήλωση ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων Πάνος Σάπκας ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «ο αγώνας ενάντια στον φασισμό, είναι κυρίως, ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη. Τα αίτια είναι γνωστά. Ας τα συμπυκνώσουμε σε ένα.
Στην κρίση. Στην κρίση, αναπτύχθηκαν η δημιουργία, η αλληλεγγύη, δυνάμωσε το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη. Από την άλλη, οι θιασώτες του φασισμού πλασαρίστηκαν ως αντιμνημονιακοί, ως πατριώτες, ως σωτήρες, ενώ το σύστημα έριξε σπόρους ρατσισμού σε ένα χώμα αιματωβαμμένο απ’ το φασισμό.
Κι όμως, αυτοί έπιασαν και τράνεψαν, όπως τα ζιζάνια σε έναν κήπο.
Θέλω να πω, με αυτή τη μάλλον γλαφυρή περιγραφή, ότι η μεγάλη εικόνα είναι αυτή. Το μεγάλο θέμα είναι αυτό. Ο κοινός μας εχθρός είναι ένας. Η αναβίωση του φασισμού, η άνοδος της ακροδεξιάς.  Το πρόβλημα είναι υπερκομματικό».

 

Ακολουθήστε το 6days.gr στο Instagram