Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Human Trafficking

Human Trafficking: Ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων ( «World Day against Trafficking in Persons») έχει καθιερωθεί η 30η Ιουλίου από το 2013 , με πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

Σκοπός αυτής της ημέρας είναι η ανάδειξη της ανάγκης για περισσότερη ενημέρωση και τη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων. Σημαντικό είναι επίσης να κατανοήσουμε ότι δεν πρόκειται για περιπτώσεις που θυμίζουν ταινίες Hollywood, αλλά τις περισσότερες φορές για θύματα που ζουν σε ημι-ελεύθερη κατάσταση, ζώντας φαινομενικά μια «κανονική» ζωή (Happy Trafficking).

Τι είναι το Human Trafficking;

Η διακίνηση και εμπορία ανθρώπων είναι ένα είδος βίας, το οποίο λαμβάνει χώρα τόσο σε κρατικό αλλά και σε διακρατικό επίπεδο και εμπλέκει ένα μεγάλο αριθμό προσώπων, διεθνών εγκληματικών δικτύων και προσφυγικών αρχών.

Η εμπορία ανθρώπων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο, έχοντας κέρδη πάνω από 135 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, εκ των οποίων τα 99 δισ προέρχονται από το sex trafficking. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη και γρηγορότερα αναπτυσσόμενη εγκληματική δραστηριότητα παγκοσμίως, μετά τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων.

Ποιες είναι οι μορφές του Human Trafficking;

Εξαναγκαστική Εργασία: Ο εξαναγκασμός ενός ανθρώπου να δουλεύει υπό αιχμαλωσία, με ελάχιστη ή μηδενική αμοιβή.

Σεξουαλική Εκμετάλλευση: Ο εξαναγκασμός, η εξαπάτηση ή ο εκφοβισμός ενός ανθρώπου για να παρέχει σεξουαλικές υπηρεσίες επί πληρωμή.

Εργασία για αποπληρωμή χρέους: Εξαναγκασμός ενός ανθρώπου σε εργασία με χαμηλό μισθό για την αποπληρωμή υπερβολικά μεγάλου χρέους.

Καταναγκαστικά οικιακή εργασία: Εξαναγκασμός ενός ατόμου να εργάζεται και να ζει στο ίδιο μέρος, έναντι μικρής ή και μηδενικής αμοιβής.

Παιδιά Στρατιώτες: Εξαναγκασμός ενός παιδιού να συμμετέχει στις ένοπλες δυνάμεις.

Η διαφορά της Διακίνησης & Εμπορίας Ανθρώπων (trafficking) και της Λαθραίας Διακίνησης (smuggling)

Στο Trafficking το άτομο υπόκειται σε εξαναγκασμό, δεχόμενο εκμετάλλευση ενώ του έχουν αφαιρεθεί η ταυτότητα, το διαβατήριο και άλλα έγγραφα. Το άτομο βρίσκεται υπό τον έλεγχο ή τη φύλαξη του εμπόρου, χωρίς ελευθερία, ενώ το πέρασμα των συνόρων και η κατοχή νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων παρατηρούνται ορισμένες φορές.

Σε αυτή τη περίπτωση θύμα είναι ο άνθρωπος, ενώ στην ακριβώς επόμενη αυτό που επιβαρύνεται είναι το κράτος υποδοχής της παράνομης μετανάστευσης.

Από την άλλη, λοιπόν, στο Smuggling, το άτομο πηγαίνει με δική του ελεύθερη βούληση, του παρέχεται βοήθεια να περάσει σύνορα, με πλαστά ή παράνομα ταξιδιωτικά έγγραφα και συνήθως αφήνεται ελεύθερο μόλις φτάσει στο σημείο προορισμού του.

Γυναίκες διακινούν γυναίκες

Σύμφωνα με τη Παγκόσμια Έκθεση για την Εμπορία Ανθρώπων του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), η πιο συνηθισμένη μορφή εμπορίας είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση. Το γεγονός που προκαλεί έκπληξη είναι ότι στις χώρες που υπήρχαν πληροφορίες για το φύλο των εμπόρων, η πλειοψηφία αυτών είναι γυναίκες. Στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, το 60% των καταδικασθέντων για human trafficking είναι γυναίκες. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι συχνά τα πρώην θύματα, μετατρέπονται σε θύτες.

To Human Trafficking στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μία από τις βασικότερες χώρες διακίνησης θυμάτων trafficking, καθώς αποτελεί χώρα προορισμού και διέλευσης, με κύρια σημεία εισόδου, τόσο τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, όσο και τα χερσαία σύνορα με την Αλβανία και τη Βουλγαρία.

Στην Ελλάδα τα θύματα του trafficking υπολογίζονται περίπου στις 20.000 – 25.000, με το 80% αυτών να είναι αλλοδαπές γυναίκες (Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, 2007). Σύμφωνα με τη Παγκόσμια Έκθεση για το trafficking, του Γραφείου για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα των Ηνωμένων Εθνών (UNODC, Φεβρουάριος 2009), τα θύματα προέρχονται κυρίως από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Μολδαβία, τη Νιγηρία, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία.

Πηγές:

  1.  PHILOS
  2.  Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών 
  3.  Break The Chain
  4. A21