«Ποτίζουν με δηλητήριο τα παιδιά κάθε Μεγάλη Πέμπτη»

– Να τα πούμε;
– Όχι παιδιά, όχι ΑΥΤΑ τα κάλαντα. Πάρτε το κατιτίς για τον κόπο σας και σας περιμένω πάλι, όπως πάντα, για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, τα Φώτα, του Λαζάρου…
Κι έπειτα η αναμετάδοση στη μαμά τους στον κάτω όροφο: «γιατί μαμά δεν ήθελε να τα πούμε η κυρία Αλίνα;»

Ο παραπάνω διάλογος είναι στο προσωπικό προφίλ στο Facebook της φίλης μου Αλίνας Μωυσή. Είναι για τη σημερινή ημέρα, για τη Μεγάλη Πέμπτη και για τα κάλαντα που τα μικρά παιδιά συνηθίζουν να τραγουδούν την ημέρα αυτή. Πόσοι όμως αναρωτήθηκαν ή σκέφτηκαν ή προβληματίστηκαν με τους στίχους; «Σήμερα έλαβαν βουλή οι άνομοι Εβραίοι, οι άνομοι και τα σκυλιά κι οι τρεισκαταραμένοι», λέει στην αρχή του το παραδοσιακό τραγούδι.

Αυτό αναρωτιέται και η Αλίνα σημειώνοντας στην ανάρτησή της «Καταλαβαίνουν άραγε γονείς και δάσκαλοι με τι δηλητήριο ποτίζουν τα παιδιά και τι σκληρές λέξεις βάζουν στο στόμα τους κάθε Μεγάλη Πέμπτη; Αντιλαμβάνονται ότι γενιές Χριστιανών μεγάλωσαν μισώντας τους Εβραίους εξαιτίας των συγκεκριμένων στίχων στα κάλαντα αυτά;
Καλή και άγια η παράδοση, αν κάτι όμως προκαλεί πόνο και μίσος, ίσως να πρέπει να το αλλάξουμε ή απλώς να το παραλείψουμε. Ο θρήνος που αναπαράγεται σήμερα μπροστά σε πόρτες, αλλά και σε πολλά post, θα ήταν εξίσου συγκλονιστικός και χωρίς να μετατρέπει σε “άνομους, σκυλιά και τρεισκαταραμένους” αυτούς που όλες τις υπόλοιπες ημέρες είναι συμμαθητές, γείτονες και φίλοι.

Η κορύφωση του θείου δράματος με τη Σταύρωση που βυθίζει στη θλίψη τις ψυχές ώστε να συναισθανθούν το μαρτύριο και τη λύτρωση δεν έχει καθόλου ανάγκη από μίσος και σκληρότητα. Δεν θα το ήθελε άλλωστε ούτε Εκείνος που δίδαξε μόνο την αγάπη.

Καλή Ανάσταση σε όλους τους Χριστιανούς φίλους μου, με υγεία και χαρά να υποδεχτούν το Άγιο Φως!», καταλήγει στέλνοντας μήνυμα αγάπης και ομόνοιας.

 

Ακολουθήστε το 6days.gr στο Instagram