Το καλοκαίρι έχει γεύση Mojito!

Mojito : Το καλοκαίρι αν ήταν γεύση θα είχε τη γεύση του.

Ο bartender Κωνσταντίνος Καραβάνας μας ταξιδεύει στην ιστορία του και μας προσφέρει το ποτό του καλοκαιριού.

Από τους θαλασσοπόρους του 16ου αιώνα και τα Αφρικάνικα ξόρκια σε ένα από τα δημοφιλέστερα cocktail που έχουμε δοκιμάσει σχεδόν όλοι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας.

Η ιστορία ξεκινά το 16ο αιώνα από το γνωστό Άγγλο θαλασσοπόρο και κουρσάρο της εποχής τον sir Francis Drake. Ο sir Francis Drake είχε αποστολή να επιτεθεί στην Ισπανοκρατούμενη Κούβα με τις ευλογίες της Βασιλικής αυλής της Αγγλίας.

Η αποστολή και το… Mojito

Ο sir Francis Drake κατά την επιδρομή στην Αβάνα αντιμετώπισε πρόβλημα όταν στο πλήρωμά του ξέσπασαν διάφορες ασθένειες που χτυπούσαν τους ναυτικούς.
Η λύση κατά γενική ομολογία ήταν να δημιουργηθεί ένα ελιξήριο που θα τις καταπολεμούσε.

Για αυτό βέβαια ευθύνεται κυρίως ο ναύαρχος sir Richard Hawkins που ήταν και συγγενής του Drake. Ο ναύαρχος γνώριζε ότι οι ιθαγενείς χρησιμοποιούσαν διάφορα γιατροσόφια για τις τροπικές ασθένειες που θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτά για να βοηθήσει τους ναύτες του.

 

Το φάρμακο με μέντα και λάιμ

Οι Άραβες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τη μέντα σαν φαρμακευτικό προϊόν για στομαχικές διαταραχές.

Επίσης ήταν σύνηθες να δίνεται στους ναύτες αλκοόλ ή και λάιμ που έπαιζαν το ρόλο του φαρμάκου.

Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε ένα ελιξήριο με βάση aguardiente (πρόχειρο απόσταγμα από ζαχαροκάλαμο ), λάιμ, ζάχαρη και μέντα.

Έτσι το 1586 κάνει την εμφάνισή του το El Draque από το προσωνύμιο που είχε αποδοθεί στον Francis Drake. Λογοπαίγνιο από την Ισπανική και Αγγλική ετυμολογία του ονόματός του και έμελλε να είναι ο πρόγονος του Mojito.

Αυτή βέβαια είναι μια εκδοχή, άλλοι αναφέρουν ότι πρωτοεμφανίστηκε από τους πρώην σκλάβους οι οποίοι δούλευαν στις φυτείες ζαχαροκάλαμων της Κούβας και είχαν έρθει σε επαφή με το aguardiente.

Όπως συμβαίνει συνήθως στα κλασικά cocktails είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τις ρίζες τους.

Τα ξόρκια και η αναγνώριση του Mojito

Μια εκδοχή της ονομασίας του Mojito είναι η λέξη Mojo η οποία ήταν αφρικανικό ξόρκι. Χρησιμοποιούνταν για να φέρει τύχη και έρωτα σε οποιονδήποτε ενδιαφερόταν.

Από το 1930 και έπειτα, οι Κουβανοί θα βάλουν το χεράκι τους για να έχουμε τη μορφή του Mojito όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Να το απολαμβάνουμε σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές κάποιες πετυχημένες και κάποιες όχι και τόσο.

 

Ο star των cocktails

Η φήμη και η αναγνωρισιμότητα του προηγούνται, διαφημίσεις μεγάλων εταιριών Ρούμι για το πώς φτιάχνεται σωστά ανάλογα με το στιλ του. Το όνομα του τροπικό και μας θυμίζει το καλοκαίρι. Bars ανά τον κόσμο έχουν δανειστεί το όνομά του και είναι ίσως το πρώτο σε κατανάλωση cocktail το καλοκαίρι τουλάχιστον στα περισσότερα bars.

Σίγουρα το γνωρίζουν και αυτοί που δεν έχουν και τη καλύτερη σχέση με το αλκοόλ. Το έχουμε φτιάξει σε κάποιο εξοχικό μια ζέστη καλοκαιρινή βραδιά, στις διακοπές μας με καλή συντροφιά, όπως επίσης το έχουμε δοκιμάσει με κάποια γεύση φρούτου, με διαφορετική αλκοολική βάση, με θρυμματισμένο πάγο ή με κύβους, με καστανή ζάχαρη ή με ζαχαρόνερο.

Το σίγουρο είναι ότι το απολαύσαμε και μας δρόσισε. Αισθανθήκαμε τη φρεσκάδα της μέντας να μας ανανεώνει. Μας συντρόφευσε σε κάποιο bar στα σοκάκια ενός Ελληνικού νησιού και παρτάραμε σε beach bars παγώνοντας τα δάχτυλά μας κρατώντας το.

Άραγε οι αναμνήσεις που έχουμε όταν αναπολούμε το Mojito είναι χαλάρωμα στη παραλία , καλοκαιρινό ξεφάντωμα και ξεγνοιασιά;

Αν ναι, ας δημιουργήσουμε εικόνες μιας και βρισκόμαστε στη κατάλληλη εποχή!