Συνέντευξη: Ο Κ.ΒΗΤΑ έρχεται στο «Δρόμο των γεύσεων» και μιλάει στο 6DAYS.gr

Η αφορμή για να συναντηθούμε με τον Κωνσταντίνο Βήτα ήταν η συναυλία που θα δώσει στη Λάρισα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΔΡΟΜΟΥ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ  (πεζόδρομος φρίξου). 

Ο Κωνσταντίνος Βήτα παραμένει για δύο δεκαετίες ο πιο δυνατός εκπρόσωπος της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα. Η δημιουργία του, ποίηση και μουσική,  διακατέχεται από ένα έντονο φαινομενικό απόρρητο που του προσθέτει μια αύρα μυστηρίου, ταυτόχρονα με έναν έντονο ρεαλισμό και μια απροσδιόριστη υπνωτική διάσταση.

Αναλογικοί ήχοι, ψηφιακές παραμορφώσεις και επαναληπτικοί ρυθμοί οδηγούνται  σε μια χαοτική hip hop μουσική. Ο Κ.Βήτα φλερτάρει με την ακουστική folk μιλώντας για την καθημερινότητα γύρω του, ενώ άλλες φορές  χάνεται μέσα σε μονολόγους περπατώντας ανάμεσα στις ακρότητες,  προγραμματίζοντας τα δικά του σκοτεινά ηλεκτρονικά ηχοτοπία

-Που βρίσκει το 2019 τον Κωνσταντίνο ΒΗΤΑ; Με τι καταπιάνεσαι το τελευταίο διάστημα, τι ετοιμάζεις?

Κ.ΒΗΤΑ .Αυτό το διάστημα ασχολούμαι με την σύνθεση κυρίως… Ετοιμάζω ένα πρωτότυπο έργο που βασίζεται στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής τον Φεβρουάριο που έρχεται. Συμμετέχουν αρκετοί μουσικοί, και βασικός μου συνεργάτης στην οπτικοποίηση αυτού του έργου είναι ο μουσικός Νίκος Πατρελάκης. Παράλληλα έχω κάποιες συναυλίες στην Αθήνα και όταν όλα τελειώσουν με το καλό θα προχωρήσω σε ένα καινούργιο άλμπουμ. Ήδη κυκλοφορεί από την Άνοιξη ένα μίνι E.P. με 5 καινούργια τραγούδια η «Περίεργη Ώρα».

– Όταν ο κ.β δεν συνθέτει τι ακούει;

Κ.ΒΗΤΑ . Ακούω την μουσική που τρέχει αυτή την εποχή, μου αρέσει να γνωρίζω τι συμβαίνει στην μουσική, επίσης αρκετά ηλεκτρονικά και όταν ξεκουράζομαι κάποιες φορές  στο σπίτι βάζω παλιά βινύλια, κυρίως κλασσική μουσική , σύγχρονη και αρκετή φολκ… επίσης προτιμώ το διάβασμα τις νυχτερινές ώρες και τη ζωγραφική.

– Σε ποια συναισθηματικη κατάσταση νιώθεις μεγαλύτερη έμπνευση για να γράψεις;

Κ.ΒΗΤΑ . Γράφω όταν δεν σκέφτομαι και δεν αισθάνομαι κάτι ιδιαίτερο, η ιδανική στιγμή είναι όταν αισθάνομαι σαν μια λευκή κόλλα χαρτί. Είναι ένας τρόπος για να ξεκινώ από κάπου , στη πορεία , κοιτάζοντας μέσα μου βρίσκω αυτό που θέλω να πω. Δεν είναι κανόνας αυτό γιατί όλα αλλάζουν κάθε φορά. Μπορεί να γράψω και φορτισμένος από ένα συμβάν που συμβαίνει μέσα μου , γύρω μου.  Αισθάνομαι όμορφα  όταν ανακαλύπτω κάτι μέσα μου που με συνδέει με τον άνθρωπο, το σύμπαν, την φύση. Η σύνθεση είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση για τον καθένα, εξαρτάται από την ανθρώπινη αντίληψη.

– Πρώτη επαφή με τη τέχνη ήταν η ζωγραφική. Η μουσική πως προέκυψε;

Κ.ΒΗΤΑ . Στα μέσα της δεκαετίας του 80, δούλευα στη τυπογραφία και μετά σε έντυπα περιοδικά σαν γραφίστας. Ένας φίλος μου μουσικός άφησε ένα πολύ παλιό αναλογικό συνθεσάιζερ σπίτι μου και άρχισα να ηχογραφώ σε ένα τετρακάναλο μουσικές τύπου γερμανικού Kraut του 70 κι έβαζα και κιθάρες παράλληλα… όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ «It takes a nation of millions to hold us back” των Public Enemy το καλοκαίρι του 88 αγόρασα ένα Atari και αποφάσισα να γράψω ένα άλμπουμ με ποιήματα και ραπ… έτσι ξεκίνησαν κάπως όλα αυτά…

-Πόσο έχει αλλάξει το ιντερνέτ τη φιλοσοφία αλλά και την ποιότητα της μουσικής το 2019;

Κ.ΒΗΤΑ . Νομίζω αρκετά. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα και πολύ ευαίσθητο. Σε γενικές γραμμές θα πω ότι είναι ένα μέρος της παγκοσμιοποίησης και η μουσική. Δεν ξέρω, είναι πολύ λεπτό ζήτημα, τα πνευματικά δικαιώματα είναι μια επίπονη κατάσταση που έχει φέρει τους μουσικούς σε πολύ δύσκολη θέση. Σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά με την ψηφιακή επανάσταση , ακόμα και το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της μουσική έχει μεταφερθεί στον κυβερνοχώρο , λέει πολλά.

– Κάνοντας μια ανασκόπηση όλων αυτών των χρόνων πιστεύεις ότι έχεις καταφέρει τα όσα ήθελες;

Κ.ΒΗΤΑ . Δεν ξέρω πώς να απαντήσω … και ναι και όχι … μάλλον θα το θέσω αλλιώς , μέσα από την τέχνη δεν προσπάθησα ποτέ να καταφέρω κάτι , είναι μια εσωτερική κατάσταση ,  ακόμα και βιολογική θα την έλεγα , είναι μια επεξεργασμένη φάση που γεννιέται από την αντίληψη που έχεις για την ζωή… νιώθω χαρά μέσα απ τη μουσική γιατί μπορώ να εκφραστώ και επίσης που μπόρεσα να δημιουργήσω όλο αυτό το έργο μέσα στα χρόνια….

Τι σε κάνει να νιώθεις πλήρης;

Κ.ΒΗΤΑ . Δεν θα πω πλήρης … θα πω ότι αισθάνομαι όμορφα κάποιες φορές όταν φτιάχνω μουσική, όταν ζωγραφίζω, όταν επικοινωνώ, συνειδητοποιώ, και πιο πολύ χαίρομαι όταν ο εαυτός μου χωράει τις συμπεριφορές των ανθρώπων, όταν είμαι διαλλακτικός ….

-Έχεις «θεό» ;

Κ.ΒΗΤΑ . Ο κάθε άνθρωπος έχει κάτι που τον κρατά, κάτι που πιστεύει κάτι που τον εμπνέει και του δίνει δύναμη να ζει την κάθε ημέρα.

Για πολλούς  καλλιτέχνες έχεις υπάρξει πολύ σημαντική έμπνευση και σαν Κ.ΒΗΤΑ αλλά και  ως ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ. Παρακολουθείς την πορεία καλλιτεχνών που μεγάλωσαν ακούγοντας τη μουσική σου;

Κ.ΒΗΤΑ . Ακούω μουσική αλλά δεν γνωρίζω ποιοι καλλιτέχνες μπορεί να μεγάλωσαν  με την μουσική μου , δεν έχει πέσει κάτι στην αντίληψή μου … πάντως ακούω και υπάρχει πολύ όμορφη μουσική γύρω μου κι εκτιμώ τους συναδέλφους μου κι όσο μπορώ βρίσκομαι πάντα εκεί γι αυτούς … υπάρχει πολύ ωραία μουσική στην Ελλάδα και πολύ ταλαντούχοι νέοι άνθρωποι που τους εκτιμώ πολύ.

ΚΒ

Info.

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου ο Κ.Βήτα θα βρεθεί στον Πεζόδρομο της οδού Φρίξου στη Λάρισα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ο Δρόμος Των Γεύσεων» με νέα τραγούδια από το digital E.P με τίτλο “Περίεργη Ώρα” που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο Φεβρουάριο από την puzzlemuzik αλλά και τραγούδια από όλη του την δισκογραφία.

Μια συναυλία για τους φίλους της μουσικής του, γεμάτη από ήχους, φως και εικόνες  από τον ιδιαίτερο  κόσμο του Κωνσταντίνου Βήτα.

Έναρξη: 21.00

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.