«Πρὸ τοῦ Φειδίου» στην CASK

Η CASK παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Ηλία Παπαηλιάκη «Πρὸ τοῦ Φειδίου». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 17 Νοεμβρίου, 2:30 μ.μ. – 5:30 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης έως 17 Δεκεμβρίου 2018.

Ο Ηλίας Παπαηλίακης είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες της γενιάς του και η ζωγραφική του αναγνωρίζεται διεθνώς ως εμβληματική περίπτωση της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής. Έχει διακριθεί με το πρώτο βραβείο του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου το 1998 και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 49η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Βενετίας, το 2001. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ποιό πρόσφατες τη διοργάνωση Documenta 14 (Αντίδωρον, συλλογή Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης) στο Κάσσελ της Γερμανίας και την 6η Μπιενάλε της Αθήνας με τίτλο -ΑΝΤΙ.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση Πρὸ τοῦ Φειδίου, είναι σχέδια σε χαρτί φτιαγμένα με μολυβοκάρβουνα, μολύβια και στυλό διαρκείας και αποτελούν την πρώτη παρουσίαση της νέας δουλειάς του Ηλία Παπαηλιάκη. Στα σχέδια αυτά με τις σκληρές και καθαρές γραμμές και με θεματογραφία την ελληνική γλυπτική διαχρονικά και απόλυτα επιλεκτικά, μπορεί κανείς να διακρίνει τις μεγαλύτερες και τις παραμικρές αρετές του σχεδίου και της σύνθεσης. Η αφοπλιστική λιτότητα των σχεδίων οδηγεί σε μία αισθητική αποφόρτιση η οποία απελευθερώνει νοήματα, χρόνους και χώρους, χωρίς να είναι αφοριστική ή επαινετική, υπαινικτική ή προφανής, πνευματική ή λογική αλλά απλά άμεση.

Επιμέλεια: Αλέξιος Παπαζαχαρίας

Με την υποστήριξη: Σχέδιο Σαμαρά.