«Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Μια παράσταση τιμής στη μνήμη των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, με τη ευγενική χορηγία της Άννας Βαγενά και τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων – Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Λάρισας, και του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας, θα δοθεί την Κυριακή 15/9/19, στο Θέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, στις 7μμ, με είσοδο ελεύθερη.

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον Σεπτέμβριο του 1999, που δόθηκε η πρώτη παράσταση της Αγγέλας Παπάζογλου στην Μάντρα της Κοκκινιάς, στη μνήμη των Μικρασιατών από τις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι αυτός ο γυναικείος μονόλογος, διάρκειας μιάμισης ώρας, ερμηνευμένος από την Άννα Βαγενά, σκηνοθετημένος από τον Λάμπρο Λιάβα και γραμμένος από τον Γιώργη Παπάζογλου, πάνω στις αφηγήσεις της μητέρας του Αγγελικής Παπάζογλου, θα γινόταν μία από τις πιο εμβληματικές παραστάσεις της εποχής μας.

Από τότε έχουν δοθεί εκατοντάδες παραστάσεις με το έργο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (Βρυξέλλες, Νότια Ιταλία, πανβαλκανική περιοδεία, Βελιγράδι, Γερμανία και Σουηδία), με αποκορύφωμα τις παραστάσεις με την κανονιοφόρο Νικηφόρος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό, το καλοκαίρι του 2017, όταν ο λόγος της Αγγέλας ακούστηκε σε παραμεθόρια νησιά μας του Βορειοανατολικού Αιγαίου και σίγουρα αντήχησε στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Την παράσταση, ονόμασαν «μάθημα ιστορικής μνήμης», «παρακαταθήκη πατριωτισμού», «ρεσιτάλ γεμάτο Ελλάδα», «το γλωσσικά ωραιότερο, θεατρικά πιο πύρινο και εκπαιδευτικά πολυτιμότερο γεγονός στο θέατρο για πολλά χρόνια». Παραλλήλισαν τον λόγο της Αγγέλας, με εκείνον του Μακρυγιάννη.

Μέσα από τις μνήμες της σπουδαίας μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της, με τις μαγευτικές ομορφιές της. Στη συνέχεια, η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα, τις δυσκολίες που πέρασαν, τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό της και την ψυχή της.

Οι αφηγήσεις αυτές έγιναν μέσα από το στόμα, τον λόγο και την ψυχή της Άννας Βαγενά, που την ενσαρκώνει όλα αυτά τα χρόνια, κτήμα όλου του κόσμου, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Το ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά.

Επιλογή κειμένου, από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης» και μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά

Σκηνικά – κοστούμια : Μάριος Σπηλιόπουλος

Διάρκεια Παράστασης: 90′